İslam dininde en özel günlerden sayılan Kurban Bayramı, toplumun birbiri ile yardımlaştığı, yakınlaştığı günlerden biri olarak kabul edilir. Kurban Bayramında usulüne uygun şekilde mal varlığı zengin sayılan kişilerce kurban kesilir ve yoksul kesime dağıtılması, ihtiyaçlarının karşılanması beklenir. Bu eylem hem insanları bir araya getirir hem de birlik beraberlik duygusunu ortaya çıkarır.

Asırladan yana devam eden Kurban ibadetinde kurban kesmenin belli başlı hükümleri ve gerekçeleri vardır. Öncelikle kesilecek olan kurbanın mutlaka sağlıklı olması, yaşını doldurması ve en önemlisi gebe olmaması gerekir. Bunun yanı sıra kurbanda hayvan seçimi yaparken, kurban pazarlarında kurbanlıklar iyi şekilde gözlenmeli ve davranışlarına dikkat edilmelidir. Huysuz, asabi davranışlar hayvanın hasta olduğunu işaret edebilir. Davranışlardan ziyade fiziksel özelliklerine de bakılcak olursa kurbanlık hayvanın tüylerinin parlak olması, gözlerinin canlı bakması, burun – kulak akıntısının olmaması da sağlık açısından en büyük göstergelerdir.

Kurbanlık hayvan seçiminden sonra sıra kurban kesmeye gelir. Kurbanlık hayvan, normal kasap kesimlerinde ya da fabrika kesimlerinde farklı olarak, bir ibadet değeri taşıdığı için dini usullere uygun olarak kesilmesi gerekir. Yoksa hiçbir şekilde ibadet değeri olmayacaktır. Kesime uygun kurban nasıl kesilir sorusunun cevabını sıralarsak;

  • Kurbanın kesileceği bıçak öncelikle çok iyi bir şekilde temizlenmeli ve bilenmelidir.
  • Bu bıçak hayvanın göremeyeceği bir noktaya koyulmalıdır.
  • Bu aşamadan sonra kurbanlık hayvanın yüz kısmı ve ayakları kıbleye gelecek şekilde sol tarafa doğru yatırılır. Sağ arkada yer alan ayağı serbest olmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır.
  • Bu işlemden sonra tekbir ve tehlil getirilir.
  • “Bismillâhi Allâhü ekber” denildikten sonra kurbanlık hayvanın boyun kısmından bıçak vurulur.
  • Kurbanlığın şah damarı ile yemek boruları kesilir. Bu aşamadan sonra hayvan soğumaya bırakılır.
  • Kanın akıtılması sağlanır ve deri yüzülür.
  • Eğer imkan varsa kesme işleminin büyük çoğunluğunu kurban sahibinin yapması beklenir. Eğer kurban sahibi kesim işlemlerini bilmiyosa bilen bir Müslümana kestirilir.

Diğer yandan kurban kesim işleminin nasıl olacağından sonraki en önemli konu dini usüllere uygunluğu açısından kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler kısmıdır. Bu dikkat edilmesi gereken noktalar dinen hüküm yerine geçer. Kurban kesilirken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacak olursak;

  • Hayvanın canının acımaması gerekir. Bu yüzden bıçak vurma işlemi, süratle işin ehli biri tarafından yapılmalıdır.
  • Hayvanların birbirinin kesimini görmeyecek şekilde tutulması önemlidir.
  • Hayvanın yemek, nefes borusu, iki ana damarı kesilmelidir. Omuriliğini kesmek tiksinç ve günah sayılır. Aynı şekilde normal hayvan kesimlerinde de omurilik kesimi yapılmaz.
  • Çevrenin mutlaka temiz olması ve gerekli hijyen kurallarına uyulması hem kişilerin sağlığı açısından hem de etin tazeliğini koruması açısından oldukça önem arz etmektedir.